« De senioren zijn onze wortels »

Ter gelegenheid van de Internationale Ouderendag op 1 oktober 2020 hebben onze gemeenschapswachten een actie ondernomen om onze senioren te herinneren aan de belangrijke plaats die ze in ons leven, in onze maatschappij en in onze wijken innemen.

De FSH maakt deze visie nu concreet met de realisatie van het renovatieproject dat tot stand werd gebracht aan de hoek van de Helmetsesteenweg en de Raafstraat. Er kwam 1 gemeenschapslokaal op het gelijkvloers en 9 sociale appartementen voor ouderen op de 1e en 2e verdieping. De bovenste verdiepingen bestaan uit particuliere woningen. Door het samenwonen van sociale en particuliere huurders is dit ook een project van integratie en sociale mix.

Het gebouw aan de Raafstraat 2 met het gemeenschapslokaal op het gelijkvloers

De appartementen zijn ontworpen om tegemoet te komen aan de specifieke behoeften van senioren op het gebied van voorzieningen, uitrusting en ruimte. Het doel is om senioren een kwaliteitsvolle leefomgeving in de stad te bieden, zodat ze hun autonomie en sociale verankering kunnen behouden.

Het gemeenschapslokaal op het gelijkvloers wordt ingenomen door de vzw Metiss’âges, die een participatief project met de ouderen van het gebouw, maar ook met de bewoners van de wijk zal opzetten. De vzw zal diensten uitbouwen, in het bijzonder voor ouderen.

Woning met uitzicht op het groendak

Met dit project dat de sociale en culturele diversiteit bevordert en zorgt voor een intergenerationele dimensie, wil de Schaarbeekse Haard een dynamiek van solidariteit en samenhorigheid in het hart van de Helmetwijk op gang brengen.

Partnerschap met de vzw Metiss’âges: een gemengde en multiculturele gezellige ruimte

Zin in een kopje koffie of muntthee met de senioren uit de wijk? De vzw Metiss’âges, een plaats voor ontmoeting en uitwisseling, is voor u gemaakt.

Metiss’âges biedt een hele reeks activiteiten aan, zowel buitenshuis (museumbezoeken, wandelingen in het park, …) als binnenshuis (gezelschapsspelletjes, zachte gymnastiek, yoga, …) en wil de solidariteit tussen de bewoners van de wijk aanmoedigen om een goed samenleven te bevorderen.

De vzw heeft ook een ambitieus project om personen met een handicap en hun gezinnen te helpen.

Vzw Metiss’âges –
Habiba Msellek, coördinatrice – Malika Msellek, voorzitster

«Ik ben blij met de nieuwe locatie in het hart van de Helmetwijk en de winkels» verklaart dokter Malika Msellek, al 12 jaar huisarts in Schaarbeek en voorzitster van de vzw. Alvorens toe te voegen: «Mijn zus, Habiba Msellek, effectief lid van de algemene vergadering van Metiss’âges en coördinatrice op het terrein, loopt over van energie bij het idee om samen te werken met de bewoners in dit mooie participatief project. Zij is de referentie op het terrein.»

Meer informatie over de vzw:

Praktische vragen: tel. 0486 818 446
Administratieve vragen: tel. 0484 293 715
info@metissages.bewww.metissages.be

Omwille van Covid is het lokaal tijdelijk gesloten, maar de uitstapjes worden wel behouden in groepjes van 4 personen en er wordt online animatie georganiseerd op inschrijving.